Tilbage |
Julemiddagen
|
|
Andesteg Risengrød |
Andesteg
1 And (2½-3
kg)
1 tsk Salt
¼ tsk Peber
½ tsk Melis
250 gr Æbler
100 g Svesker
Den rensede and
drysses indvendig med krydderierne og fyldes med æblebåde og svesker.
Den kan drøjes
med en svinemørbrad eller ½ kg kødfars, der lægges inden i anden sammen med
frugten.
Anden gnides
udvendig med 1-2 tsk. salt, lægges med ryggen op på den smurte ovnrist over
bradepanden
og stilles i kold ovn. Ovnen indstilles på 160°. Der hældes 1 liter kogende
vand i bradepanden.
Anden vendes med brystet opad når der er gået ca. 45 min. Stegetid ialt 2-2½
time, 1 time pr. kilo.
Da hældes vand og afsmeltet fedt af bradepanden.Ovnen varmes op til 250°, og
anden brunes med ventilen åben.
Sauce
Vingerne klippes af den rå and, da de ofte bliver tørstegt i ovnen. Vinger,
hals og indmad brunes, dækkes med
suppe eller vand, tilsat salt, 1 suppevisk og bouillonterning, og koges 1 time.
Skyen sies fra, tilsættes skyen fra bradepanden, jævnes til sauce, smages til
og farves med kulør.
Forstegning
Anden kan langtidssteges i forvejen, men brunes ikke.
Den afkøles helt eller delvis, parteres i passende portionsstykker, der lægges
med skindsiden op på ovnristen
over bradepanden. Før serveringen varmes ovnen op til 250°.
Andefedt pensles på kødstykke der brunes 10-20 min., til de er gyldne og sprøde.
Frosset and tøes op i køleskabet 2 døgn.
And, stegt i
fad eller folie
En lille and på 1½ - 1 1/3 kg lægges frisk eller halvfrosset i et ildfast,
smurt fad eller på et smurt folie, der
lukkes tæt til i alle sammenføjninger. Fadet dækkes med låg. Anden steger således
1½ time ved 175°, hvorefter
foliet lukkes op, eller låget på fadet fjernes. Anden brunes ca. 15 min. ved
250°.
Anretning
Brystkød og lår skæres fra og deles i passende portionsstykker. Ryggen, som
aldrig bliver rigtig sprød under
stegningen, kan lægges i ovnen med skindsiden op og gives grill et øjeblik.
Anden serveres med rødkål og
brunede eller hvide kartofler, evt. halve æbler med gelé.
Risengrød
Ingredienser (3 personner)
1 l letmælk
100-125g grødris
1 knsp salt
Mælken bringes i
kog, og risene tilsættes. Småkoger under låg 50-60 min. til grøden er jævn.
Grøden smages til med salt. Serveres med kanel, sukker, smør og saftevand.