Julemiddagen

Udskrifts-venlig side

- Andesteg
- Risengrød

Andesteg                                                              

1 And (2½-3 kg)
1 tsk Salt
¼ tsk Peber
½ tsk Melis
250 gr Æbler
100 g Svesker

Den rensede and drysses indvendig med krydderierne og fyldes med æblebåde og svesker. 
Den kan drøjes med en svinemørbrad eller ½ kg kødfars, der lægges inden i anden sammen med frugten.
Anden gnides udvendig med 1-2 tsk. salt, lægges med ryggen op på den smurte ovnrist over 
bradepanden og stilles i kold ovn. 
Ovnen indstilles på 160°. Der hældes 1 liter kogende vand i bradepanden.

Anden vendes med brystet opad når der er gået ca. 45 min. Stegetid i alt 2-2½ time, 1 time pr. kilo. 
Da hældes vand og afsmeltet fedt af bradepanden.

Ovnen varmes op til 250°, og anden brunes med ventilen åben.

Sauce
Vingerne klippes af den rå and, da de ofte bliver tørstegt i ovnen. Vinger, hals og indmad brunes, 
dækkes med suppe eller vand tilsat salt, 1 suppevisk og bouillonterning og koges 1 time.
Skyen sies fra, tilsættes skyen fra bradepanden, jævnes til sauce, smages til og farves med kulør. 

Forstegning
Anden kan langtidssteges i forvejen, men brunes ikke.

Den afkøles helt eller delvis, parteres i passende portionsstykker,
der lægges med skindsiden op på ovnristen over bradepanden. Før serveringen varmes ovnen op til 250°.
Andefedt pensles på kødstykke der brunes 10-20 min., til de er gyldne og sprøde.

Frosset and tøes op i køleskabet 2 døgn.

[Til toppen]

And, stegt i fad eller folie
En lille and på 1½ - 1 1/3 kg lægges frisk eller halvfrosset i et ildfast, smurt fad eller på et smurt folie, 
der lukkes tæt til i alle sammenføjninger. Fadet dækkes med låg. 
Anden steger således 1½ time ved 175°, hvorefter foliet lukkes op, eller låget på fadet fjernes. 
Anden brunes ca. 15 min. ved 250°.

Anretning
Brystkød og lår skæres fra og deles i passende portionsstykker. Ryggen, som aldrig bliver rigtig sprød 
under stegningen, kan lægges i ovnen med skindsiden op og gives grill et øjeblik. Anden serveres medrødkål og brunede eller hvide kartofler, evt. halve æbler med gelé.

Risengrød

Ingredienser (3 personer)
1 l letmælk
100-125g grødris
1 knsp salt

Mælken bringes i kog, og risene tilsættes. Småkoger under låg 50-60 min., til grøden er jævn. 
Grøden smages til med salt. Serveres med kanel, sukker, smørklat og saftevand.