1 And (2½-3
kg)
1 tsk Salt
¼ tsk Peber
½ tsk Melis
250 gr Æbler
100 g Svesker
Den rensede
and drysses indvendig med krydderierne og fyldes med æblebåde
og svesker.
Den kan drøjes med en svinemørbrad eller ½ kg kødfars, der
lægges inden i anden sammen med frugten.
Anden gnides udvendig med 1-2 tsk. salt, lægges med ryggen
op på den smurte ovnrist over
bradepanden og stilles i kold ovn.
Ovnen indstilles på 160°. Der hældes 1 liter kogende vand
i bradepanden.
Anden vendes
med brystet opad når der er gået ca. 45 min. Stegetid i
alt 2-2½ time, 1 time pr. kilo.
Da hældes vand og afsmeltet fedt af bradepanden.
Ovnen varmes
op til 250°, og anden brunes med ventilen åben.
Sauce
Vingerne klippes af den rå and, da de ofte bliver tørstegt
i ovnen. Vinger, hals og indmad brunes,
dækkes med suppe eller vand tilsat salt, 1 suppevisk og
bouillonterning og koges 1 time.
Skyen sies fra, tilsættes skyen fra bradepanden, jævnes
til sauce, smages til og farves med kulør.
Forstegning
Anden kan langtidssteges i forvejen, men brunes ikke.
Den afkøles
helt eller delvis, parteres i passende portionsstykker,
der lægges med skindsiden op på ovnristen over bradepanden.
Før serveringen varmes ovnen op til 250°.
Andefedt pensles på kødstykke der brunes 10-20 min., til
de er gyldne og sprøde.
Frosset
and tøes op i køleskabet 2 døgn.
[Til
toppen]
And, stegt
i fad eller folie
En lille and på 1½ - 1 1/3 kg lægges frisk eller halvfrosset
i et ildfast, smurt fad eller på et smurt folie,
der lukkes tæt til i alle sammenføjninger. Fadet dækkes
med låg.
Anden steger således 1½ time ved 175°, hvorefter foliet
lukkes op, eller låget på fadet fjernes.
Anden brunes ca. 15 min. ved 250°.
Anretning
Brystkød og lår skæres fra og deles i passende portionsstykker.
Ryggen, som aldrig bliver rigtig sprød
under stegningen, kan lægges i ovnen med skindsiden op og
gives grill et øjeblik. Anden serveres medrødkål og brunede
eller hvide kartofler, evt. halve æbler med gelé.
|