Julens søde sager

Udskrifts-venlig side

- Brunkager
- Vanillekranse

- Pebernødder
- Schweitzerpastiller

Schweitzerpastiller                                                                 

500 gr. Flormelis
2 Æggehvider (helst pasteuriserede)
Pebermynteessens
50 gr. Chokolade eller chokoladeknapper

Bland æggehviderne med flormelis og ælt det til en smidig masse, som smages til med
pebermynteessensen.

Af massen trilles kugler, som sættes på bagepapir og trykkes i facon.

Pastillerne skal tørre inden de pyntes: smelt chokoladen og sæt med en ske eller gaffel en top af chokolade på hver pastil. I stedet kan der bruges en chokoladeknap. 



[Til toppen]

Pebernødder

500 g hvedemel
125 g plantemargarine
200 g farin
2 tsk hjortetaksalt
1 tsk kanel
1/2 tsk ingefær
1/2 tsk nelliker
1/2 tsk peber
1 3/4 dl vand

Ingredienser (ca. 200 stk)
Fordel plantemargarinen i små klatter i melet. Bland de øvrige
ingredienser i. 
Ælt dejen godt igennem.
Tril dejen i stænger og skær disse i små stykker.
Rul små kugler.

Bagetid: ca. 10 minutter ved 175 grader.

Brunkager

500 g smør
450 g sukker
250 g lys sirup
15 g potaske
1 brev nelliker = 8 g
25 g kanel
75 g pomeransskal
100 g mandler
1 kg mel

Ingredienser (ca. 400 stk.)
Smør, sukker og sirup varmes op under omrøring til det syder i kanten. Fjernes fra varmen.

Potasken udrøres i lidt koldt vand og tilsættes. Krydderierne drysses i sammen med hakket 
pomeransskal og smuttede mandler, der er snittet groft på langs.

Massen afkøles, til den er håndvarm og melet æltes i. Dejen trilles i tykke pølser, som lægges koldt nogle timer eller dage, som det passer bedst. Kan også fryses til senere brug.
Udskæres i tynde kager og bages ved 180C i 6-8 min.

 [Til toppen] 

Vanillekranse

250 g mel
200 g smør el. margarine
½ æg (blomme og hvide sammen-piskes, og halvdelen anvendes i dejen)
150 g sukker
60 g søde mandler
Frø af ½ stang vanille

Ingredienser (ca. 80 stk)
Melet sigtes, æltes med det kolde fedtstof, æg, sukker, de skoldede, smuttede, finthakkede mandler og vanillen.

Efter afkøling udsprøjtes dejen gennem kødhakkemaskine, hvorfra kniven er fjernet og i stedet anbragt et sæt kageplader. Formes og stilles på smurt plade og bages lysebrune ved 200 grader.

Mandlerne kan udelades.

[Til toppen]