Jule snaps Brug
julens krydderier
Til min egen julesnaps bruger jeg:
2- 3 tørrede anis, 1-2 kanelstang, lidt peberkorn,
en lille håndfuld nelliker og en mandarin el. lign der
er stukket huller i med en gaffel.
Overhældes med ca en halv flaske vodka el snaps. Trækker
i 14 dage. Skal fortyndes.
Rigtig god til silden.
|
Julesnaps
1/2 fl. vodka, 1 stang vanille, 30 stk. hugget sukker, ca
40 kaffebønner og 1 appelsin.
Prik en masse huller i appelsinen og læg den i et glas.
Tilsæt de øvrige ingredienser og lad det trække
i ca 4 uger. Sies og fortyndes evt efter smag.
|
Anis snaps
Tørrede anis og snaps trækker i 7 dage eller
mere og fortyndes.
Dejlig snaps med lakridssmag. God til silden.
|
Dild snaps
En håndfuld dild og snaps trækker i en uge, filtreres
og fortyndes.
En fin snaps til Silden
|
Rønnebær Snaps
Dæk rønnebærrene med snaps og lad den trække
i en 14 dages tid.
Snapsen skal fortyndes til farven er lys.
|
Slåen Snaps
Slåenfrugter er små sure og beske, men når
de har fået frost bliver de sødere. Du kan evt
lægge dem i fryseren et par dage for at frembringe dette.
Frugterne skal udtrækkes på snaps mindst 4 måneder,
gerne mere, hvorefter essensen fortyndes meget.
|
Jordbær snaps
Et halvt glas jordbær (gerne skovjordbær) og snaps
trækker i 7 dage, gerne mere.
Krydder evt. med honning eller put en stang vanille i fra
start.
|
Hindbær eller brombær snaps
150 g bær og ½ flaske snaps trækker i 2-3
måneder. Filtreres og fortyndes efter smag.
Man kan også bruge ½ af hver type bær.
God til ostebordet.
|
Blomme Snaps
Modne blå blommer og snaps trækker i 14 dage.
Prik lidt huller i blommerne. Fortynd evt efter smag.
|
Kirsebær Snaps
2 dl sure kirsebær og snaps trækker 2 måneder.
Giver en flot og meget fyldig, syrlig bitter smag
|
Solbær Snaps
350 g solbær, 150 g sukker og vodka trækker i
et par uger. Glasset rystes jævnligt så sukkeret
fordeles. Filtreres og er klar
|
Mosebryg
1 håndfuld lyngknopper, 100 porseblade, 4 klaser rønnebær
(i fryser 1 døgn) og 1 flaske vodka. Trækker
i 3 døgn, filtreres og er klar.
|
Lyng Snaps
Afpillede blomster og snaps trækker i 3 dage og sies.
|
Valnødde snaps
Brug grønne nødder. Skæres i mindre stykker
og trækker i 1-2 år.
|
Enebær snaps
De blåsorte enebær og GIN trækker i 14 dage.
|
Mynte Snaps
Blade, skud og blomster kan bruges. Trækker 1 uge. og
sies.
|
Eg snaps
Agern, ege-knopper og snaps trækker i 4-6 måneder.
Sies og smag. Lidt lige som Cognac
|
Peber
snaps
10 sorte peberkorn dækkes med snaps og trækker en
måned.
Kaldes "Kuskeslagsbjesk" Den giver god varme i kroppen,
specielt god her i den kolde tid. |
Fisherman´s
friend snaps
1-2 poser Fisherman´s friend trækker med
vodka til alt er opløst. Er god til at lindre forkølelsen
og give varmen i en kold tid.
Man kan også bruge andre typer bolcher fx. Tyrkisk Peber,
mynte... ja din smag sætter grænsen |
Pære Snaps
Skær pærerne i stykker og put det i et glas. Tilsæt
sukker (ca 1½ dl til 500 g pærer), en kanelstang,
lidt koriander og vodka. Trækker i 3 uger. Filtrer og
smag evt til med mere sukker, kanel eller frugt. Skal stå
yderligere 3 uger. Filtreres og er klar.
|
Kantarel snaps
En lille protion kantareller renses og lægges i et glas
med snaps. Trækker 7 dage. Sies.
Kantarellen smager ikke godt rå tilstand, men under
tilberedningen ændre smagen sig markant til at blive
et aromatisk og velsmagende bekendtskab. Den rå kantarels
grimme smag er med til at holde orme og snegle på lang
afstand, derfor finder du sjældent kantareller der er
beskadigede. Kantareller rengøres bedst med en skarp
kniv og en lille børste, brug helst ikke vand til at
rengøre dem med, hvis du kan undgå det.
|
|
Generelt kan man sige at:
· Brug altid neutral snaps (max. 40%)
· Pluk aldrig i vejrabatter og markskel, bensin os
og sprøjtemidler smager
· Træk aldrig på planter du ikke kender
· Husk etiketter med navn og dato m.v. på dine
flasker
· Præsentere altid dine bittere og dramme i
smukke flasker og glas
· Server altid din bitter ved stuetemperatur og nyd
den langsomt
· HUSK det er smagen, ikke rusen, du søger
· Hæld aldrig en mislykket bitter i vasken,
du finder altid en, der kan lide den
· Lyt til eksperterne, men følg
dit eget hoved og dine egne smagsløg
|
Generelt
kan man sige om trækketiden at:
Friske blade (dild, kørvel, pors, citronmelisse, mynte,
etc.) har en trækketid på ca. 4-6 dage.
Friske blomster (perikon, hyldeblomster etc.) har en trækketid
på ca. 6-8 dage.
Rødder (tormentilrod, febernellikerod, kørvelrødder
etc.) har en trækketid på ca. 2 uger.
Friske "bløde" bær (hindbær,
brombær, jordbær etc.) har en trækketid
på ca. 2-3 måneder.
Frosne bær optøs i Brøndums Snaps og
har en trækketid på ca. 2 måneder.
Friske "hårde" bær (kirsebær,
rønnebær, slåen etc.) har en trækketid
på 4-12 måneder.
|