Søde
Sager
|
||
Brunkager Vanillekranse Pebernødder Schweitzerpastiller |
Brunkager
500 g smør
450 g sukker
250 g lys sirup
15 g potaske
1 brev nelliker = 8 g
25 g kanel
75 g pomeransskal
100 g mandler
1 kg mel
Ingredienser
(ca. 400 stk.)
Smør, sukker og
sirup varmes op under omrøring til det syder i kanten. Fjernes fra varmen.
Potasken udrøres i lidt koldt vand og tilsættes. Krydderierne drysses i sammen
med hakket pomeransskal
og smuttede mandler, der er snittet groft på langs. Massen afkøles, til den
er håndvarm, og melet
æltes i. Dejen trilles i tykke pølser, som lægges koldt nogle timer eller dage,
som det passer bedst.
Kan også fryses til senere brug.
Udskæres i tynde kager og bages ved 180C i 6-8 min.
Vanillekranse
250 g mel
200 g smør el. margarine
½ æg (blomme og hvide sammenpiskes, og halvdelen anvendes i dejen)
150 g sukker
60 g søde mandler
Frø af ½ stang vanille
Ingredienser
(ca. 80 stk)
Melet sigtes, æltes med det kolde fedtstof, æg, sukker, de skoldede, smuttede,
finthakkede mandler og
vanillen. Efter afkøling udsprøjtes dejen gennem kødhakkemaskine, hvorfra kniven
er fjernet og i stedet
anbragt et sæt kageplader. Formes og stilles på smurt plade og bages lysebrune
ved 200 grader.
Mandlerne kan udelades.
Pebernødder
500 g hvedemel
125 g plantemargarine
200 g farin
2 tsk hjortetaksalt
1 tsk kanel
1/2 tsk ingefær
1/2 tsk nelliker
1/2 tsk peber
1 3/4 dl vand
Ingredienser
(ca. 200 stk)
Fordel plantemargarinen i små klatter i melet. Bland de øvrige ingredienser
i. Ælt dejen godt igennem.
Tril dejen i stænger og skær disse i små stykker. Rul små kugler.
Bagetid: ca. 10 minutter ved 175 grader.
Schweitzerpastiller
500 gr. Flormelis
2 Æggehvider (evt. pasteuriserede)
Pebermynteessens
50 gr. Chokolade
Bland æggehviderne
med flormelis og ælt det til en smidig masse, som smages til med pebermynteessensen.
Af massen trilles kugler, som sættes på bagepapir og trykkes i facon. Pastillerne
skal tørre inden de pyntes:
smelt chokoladen og sæt med en ske eller gaffel en top af chokolade på hver
pastil. I stedet kan der bruges
en chokoladeknap.