Tilbage

Søde Sager
www.julenshule.dk

Brunkager    Vanillekranse    Pebernødder    Schweitzerpastiller

 

 

 

Brunkager
500 g smør
450 g sukker
250 g lys sirup
15 g potaske
1 brev nelliker = 8 g
25 g kanel
75 g pomeransskal
100 g mandler
1 kg mel

Ingredienser (ca. 400 stk.)
Smør, sukker og sirup varmes op under omrøring til det syder i kanten. Fjernes fra varmen.
Potasken udrøres i lidt koldt vand og tilsættes. Krydderierne drysses i sammen med hakket pomeransskal
og smuttede mandler, der er snittet groft på langs. Massen afkøles, til den er håndvarm, og melet
æltes i. Dejen trilles i tykke pølser, som lægges koldt nogle timer eller dage, som det passer bedst.
Kan også fryses til senere brug.
Udskæres i tynde kager og bages ved 180C i 6-8 min.

Vanillekranse
250 g mel
200 g smør el. margarine
½ æg (blomme og hvide sammenpiskes, og halvdelen anvendes i dejen)
150 g sukker
60 g søde mandler
Frø af ½ stang vanille

Ingredienser (ca. 80 stk)
Melet sigtes, æltes med det kolde fedtstof, æg, sukker, de skoldede, smuttede, finthakkede mandler og
vanillen. Efter afkøling udsprøjtes dejen gennem kødhakkemaskine, hvorfra kniven er fjernet og i stedet
anbragt et sæt kageplader. Formes og stilles på smurt plade og bages lysebrune ved 200 grader.
Mandlerne kan udelades.

Pebernødder
500 g hvedemel
125 g plantemargarine
200 g farin
2 tsk hjortetaksalt
1 tsk kanel
1/2 tsk ingefær
1/2 tsk nelliker
1/2 tsk peber
1 3/4 dl vand

Ingredienser (ca. 200 stk)
Fordel plantemargarinen i små klatter i melet. Bland de øvrige ingredienser i. Ælt dejen godt igennem.
Tril dejen i stænger og skær disse i små stykker. Rul små kugler.
Bagetid: ca. 10 minutter ved 175 grader.

Schweitzerpastiller
500 gr. Flormelis
2 Æggehvider (evt. pasteuriserede)
Pebermynteessens
50 gr. Chokolade

Bland æggehviderne med flormelis og ælt det til en smidig masse, som smages til med pebermynteessensen.
Af massen trilles kugler, som sættes på bagepapir og trykkes i facon. Pastillerne skal tørre inden de pyntes:
smelt chokoladen og sæt med en ske eller gaffel en top af chokolade på hver pastil. I stedet kan der bruges
en chokoladeknap.