Tilbage
Julemiddagen
www.Julenshule.dk

Andesteg        Risengrød

 

 

 

Andesteg
1 And (2½-3 kg)
1 tsk Salt
¼ tsk Peber
½ tsk Melis
250 gr Æbler
100 g Svesker

Den rensede and drysses indvendig med krydderierne og fyldes med æblebåde og svesker.
Den kan drøjes med en svinemørbrad eller ½ kg kødfars, der lægges inden i anden sammen med frugten.
Anden gnides udvendig med 1-2 tsk. salt, lægges med ryggen op på den smurte ovnrist over bradepanden
og stilles i kold ovn. Ovnen indstilles på 160°. Der hældes 1 liter kogende vand i bradepanden.
Anden vendes med brystet opad når der er gået ca. 45 min. Stegetid ialt 2-2½ time, 1 time pr. kilo.
Da hældes vand og afsmeltet fedt af bradepanden.Ovnen varmes op til 250°, og anden brunes med ventilen åben.
Sauce
Vingerne klippes af den rå and, da de ofte bliver tørstegt i ovnen. Vinger, hals og indmad brunes, dækkes med
suppe eller vand, tilsat salt, 1 suppevisk og bouillonterning, og koges 1 time.
Skyen sies fra, tilsættes skyen fra bradepanden, jævnes til sauce, smages til og farves med kulør.
Forstegning
Anden kan langtidssteges i forvejen, men brunes ikke.
Den afkøles helt eller delvis, parteres i passende portionsstykker, der lægges med skindsiden op på ovnristen
over bradepanden. Før serveringen varmes ovnen op til 250°.
Andefedt pensles på kødstykke der brunes 10-20 min., til de er gyldne og sprøde.
Frosset and tøes op i køleskabet 2 døgn.

And, stegt i fad eller folie
En lille and på 1½ - 1 1/3 kg lægges frisk eller halvfrosset i et ildfast, smurt fad eller på et smurt folie, der
lukkes tæt til i alle sammenføjninger. Fadet dækkes med låg. Anden steger således 1½ time ved 175°, hvorefter
foliet lukkes op, eller låget på fadet fjernes. Anden brunes ca. 15 min. ved 250°.

Anretning

Brystkød og lår skæres fra og deles i passende portionsstykker. Ryggen, som aldrig bliver rigtig sprød under
stegningen, kan lægges i ovnen med skindsiden op og gives grill et øjeblik. Anden serveres med rødkål og
brunede eller hvide kartofler, evt. halve æbler med gelé.

Risengrød
Ingredienser (3 personner)

1 l letmælk
100-125g grødris
1 knsp salt

Mælken bringes i kog, og risene tilsættes. Småkoger under låg 50-60 min. til grøden er jævn.
Grøden smages til med salt. Serveres med kanel, sukker, smør og saftevand.