Julekalender

Det har i mange mange år været tradition for julekalendre i dagene op til jul. Der ermange typer af julekalendere. papkalendere, kalenderlys, drillekalendere, julekalendere i TV og i radioen og...

Julekalender i TV

Det har i mange år været en fast tradition, at de forskellige tv kanaler sender deres egen julekalender, både for børn og voksne.

Her kan du se hvad der har været vist som julekalender i TV gemmen tiderne

 

PAS PÅ! Drillenissen er på spil.

Vi har vores egen drillenisse der bor på loftet. han laver mange løjer hver dag.

Har du også en drillenisse? Lav lidt sjov med børnene et par dage op til jul.

Her er nogle ideer til hvad drillenissen kan lave.

Prøv en lidt anderledes julekalender.

 

 

Historien om julekalendere

Ideen om at bruge lys som julekalender kendes allerede i en optegnelse om sydsjællandsk jul fra slutningen af 1800-tallet. Men dér var der tale om en hjemmelavet form, hvor 24 enkelte lys blev sat i en slags "lysekrone".
Rigtig populær blev skikken - ligesom flere andre nyere lysskikke - under 2. verdenskrig, hvor det at "tænde lys i mørket" jo havde en helt speciel undertone. En af de største danske lysproducenter, Asp-Holmblad, fremstillede de første datomærkede lys til salg i 1942. Men før den tid, er der uden tvivl folk, som har lavet hjemmelavede kalenderlys, ved at tage et stort almindeligt lys og forsyne det med datomarkeringer.
De "flade" papjulekalendere er ikke meget ældre end de industrielt fremstillede kalenderlys. De ældste dansk-producerede stammer fra 1930´ernes begyndelse og var lavet efter tyske forlæg.

En anden tradition op til jul, er julekalender i TV.
DR startede i 1962 med at lave en julekalender med 'Historier fra hele verden'.
Efterfølgende er der hvert år lavet eller genudsendt en julekalender for børn. Efter vi har fået flere tv kanaler, er udvalget af julekalender i tv blevet større. I 1991 fandt TV2 på at lave en voksen kalender 'The Julekalender' der hurtigt blev en landeplage i dagene på til jul.