Jule snaps Brug
julens krydderier
Til min egen julesnaps bruger jeg:
2- 3 tørrede anis, 1-2 kanelstang, lidt peberkorn, en lille håndfuld
nelliker og en mandarin el. lign der er stukket huller i med en gaffel.
Overhældes med ca en halv flaske vodka el snaps. Trækker i
14 dage. Skal fortyndes.
Rigtig god til silden.
|
Julesnaps
1/2 fl. vodka, 1 stang vanille, 30 stk. hugget sukker, ca 40 kaffebønner
og 1 appelsin.
Prik en masse huller i appelsinen og læg den i et glas. Tilsæt
de øvrige ingredienser og lad det trække i ca 4 uger. Sies
og fortyndes evt efter smag.
|
Anis snaps
Tørrede anis og snaps trækker i 7 dage eller mere og fortyndes.
Dejlig snaps med lakridssmag. God til silden.
|
Dild snaps
En håndfuld dild og snaps trækker i en uge, filtreres og fortyndes.
En fin snaps til Silden
|
Rønnebær Snaps
Dæk rønnebærrene med snaps og lad den trække
i en 14 dages tid.
Snapsen skal fortyndes til farven er lys.
|
Slåen Snaps
Slåenfrugter er små sure og beske, men når de har fået
frost bliver de sødere. Du kan evt lægge dem i fryseren et
par dage for at frembringe dette.
Frugterne skal udtrækkes på snaps mindst 4 måneder,
gerne mere, hvorefter essensen fortyndes meget.
|
Jordbær snaps
Et halvt glas jordbær (gerne skovjordbær) og snaps trækker
i 7 dage, gerne mere.
Krydder evt. med honning eller put en stang vanille i fra start.
|
Hindbær eller brombær snaps
150 g bær og ½ flaske snaps trækker i 2-3 måneder.
Filtreres og fortyndes efter smag.
Man kan også bruge ½ af hver type bær.
God til ostebordet.
|
Blomme Snaps
Modne blå blommer og snaps trækker i 14 dage. Prik lidt huller
i blommerne. Fortynd evt efter smag.
|
Kirsebær Snaps
2 dl sure kirsebær og snaps trækker 2 måneder. Giver
en flot og meget fyldig, syrlig bitter smag
|
Solbær Snaps
350 g solbær, 150 g sukker og vodka trækker i et par uger.
Glasset rystes jævnligt så sukkeret fordeles. Filtreres og
er klar
|
Mosebryg
1 håndfuld lyngknopper, 100 porseblade, 4 klaser rønnebær
(i fryser 1 døgn) og 1 flaske vodka. Trækker i 3 døgn,
filtreres og er klar.
|
Lyng Snaps
Afpillede blomster og snaps trækker i 3 dage og sies.
|
Valnødde snaps
Brug grønne nødder. Skæres i mindre stykker og trækker
i 1-2 år.
|
Enebær snaps
De blåsorte enebær og GIN trækker i 14 dage.
|
Mynte Snaps
Blade, skud og blomster kan bruges. Trækker 1 uge. og sies.
|
Eg snaps
Agern, ege-knopper og snaps trækker i 4-6 måneder. Sies og
smag. Lidt lige som Cognac
|
Peber
snaps
10 sorte peberkorn dækkes med snaps og trækker en måned.
Kaldes "Kuskeslagsbjesk" Den giver god varme i kroppen, specielt
god her i den kolde tid. |
Fisherman´s
friend snaps
1-2 poser Fisherman´s friend trækker med vodka til alt
er opløst. Er god til at lindre forkølelsen og give varmen
i en kold tid.
Man kan også bruge andre typer bolcher fx. Tyrkisk Peber, mynte...
ja din smag sætter grænsen |
Pære Snaps
Skær pærerne i stykker og put det i et glas. Tilsæt
sukker (ca 1½ dl til 500 g pærer), en kanelstang, lidt koriander
og vodka. Trækker i 3 uger. Filtrer og smag evt til med mere sukker,
kanel eller frugt. Skal stå yderligere 3 uger. Filtreres og er klar.
|
Kantarel snaps
En lille protion kantareller renses og lægges i et glas med snaps.
Trækker 7 dage. Sies.
Kantarellen smager ikke godt rå tilstand, men under tilberedningen
ændre smagen sig markant til at blive et aromatisk og velsmagende
bekendtskab. Den rå kantarels grimme smag er med til at holde orme
og snegle på lang afstand, derfor finder du sjældent kantareller
der er beskadigede. Kantareller rengøres bedst med en skarp kniv
og en lille børste, brug helst ikke vand til at rengøre
dem med, hvis du kan undgå det.
|
Generelt
kan man sige at:
· Brug altid neutral snaps (max. 40%)
· Pluk aldrig i vejrabatter og markskel, bensin os og sprøjtemidler
smager
· Træk aldrig på planter du ikke kender
· Husk etiketter med navn og dato m.v. på dine flasker
· Præsentere altid dine bittere og dramme i smukke flasker
og glas
· Server altid din bitter ved stuetemperatur og nyd den langsomt
· HUSK det er smagen, ikke rusen, du søger
· Hæld aldrig en mislykket bitter i vasken, du finder altid
en, der kan lide den
· Lyt til eksperterne, men følg dit eget hoved
og dine egne smagsløg
|
Generelt
kan man sige om trækketiden at:
Friske blade (dild, kørvel, pors, citronmelisse, mynte, etc.)
har en trækketid på ca. 4-6 dage.
Friske blomster (perikon, hyldeblomster etc.) har en trækketid
på ca. 6-8 dage.
Rødder (tormentilrod, febernellikerod, kørvelrødder
etc.) har en trækketid på ca. 2 uger.
Friske "bløde" bær (hindbær, brombær,
jordbær etc.) har en trækketid på ca. 2-3 måneder.
Frosne bær optøs i Brøndums Snaps og har en trækketid
på ca. 2 måneder.
Friske "hårde" bær (kirsebær, rønnebær,
slåen etc.) har en trækketid på 4-12 måneder.
|